Sommerkonsert med Duo Toccata 14. juli

Duo Toccata (Camilla Rognes, fiolin og Torhild Fimreite, klaver) skal spille balkongkonsert i Operaens foajé i år som i fjor. Datoen er 14. juli, klokkeslettet 14.30, og programmet blir Brahms’ første fiolinsonate i G-dur (op. 78, 1878-79), Prokofieffs 5 melodier (op. 35b, 1925) og Blochs «Baal Shem» -suite (1923).

Dette programmet er bundet sammen av sang: Siste sats av Brahms-sonaten åpner med et direkte sitat fra Brahms’ «Regenlied» Op. 59/3 (Regnvise), en melankolsk, mollstemt sang som fremkaller minner fra en tapt ungdom.

Prokofieff skrev sine 5 melodier i 1920, først for sang og klaver: «Sanger uten ord». Siden arrangerte han sangene for fiolin etter ønske fra fiolinisten Pawel Kochanski, og la til spesielle fiolineffekter som flageoletter og pizzicato. Komponisten tilegnet nr. 1, 3, og 4 til Kochanski, nr. 2 til Cecilia Hansen, og nr. 5 til den legendariske fiolinisten Joseph Szigeti.

Blochs «Baal Shem»-suite har undertittelen “Tre bilder fra jødisk liv”. Musikken er et personlig uttrykk for den jødiske folkesjel, Bloch sier selv: “det er hverken min hensikt eller mitt ønske å forsøke å rekonstruere den jødiske musikken, jeg vil heller ikke basere verkene mine på mer eller mindre autentiske melodier…jeg er ingen arkeolog; det viktigste for meg er å skrive god og ekte musikk.” Første sats, Vidui (Anger), er en inderlig melodi sunget av den angrende synder som vil vende tilbake til Gud. I andre sats, Nigun (Improvisasjon), gjenskaper Bloch følelsen av ekstatisk religiøs sang, og tredje sats, Simchas Torah (Hyllest) er et livlig, optimistisk stykke inspirert av høytiden med samme navn som feirer fullførelsen av Torah-lesningen i det jødiske samfunnet hvert år.

Vi håper at dette blir en lyrisk og vakker konsert, hjertelig velkommen!

www.operaen.no


Skrevet

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


Lese mer? Abonner for å få de siste innleggene i innboksen din!

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

%d bloggere liker dette: